Jazz Station

Levend Centrum van de Jazz in Brussels

edito

September-Oktober

Jazz is een kwestie van ontmoetingen.

Muzikale en vooral menselijke ontmoetingen die vluchtig kunnen zijn, onvoorzien of net wel voorspelbaar, of vanzelfsprekend, maar die onverbrekelijk deel uitmaken van datgene waarnaar de jazz altijd al op zoek was en is: het onverwachte, de verrassing. We hebben het dan natuurlijk vooral over ontmoetingen van muzikanten waaruit nieuwe projecten ontstaan, of nieuwe groepen, of nieuwe dromen. Maar soms is het wel eens een ‘coup de foudre’ van de een of andere programmamaker die plots een hoop dingen mogelijk maakt die tot dan toe ondenkbaar leken.

In de loop van de twaalf jaar dat het bestaat is Jazz Station een platform geworden voor samenspel en creativiteit. De lokale jazzscene krijgt er zoveel mogelijk steun en er wordt voor gezorgd dat onze musici er in de beste omstandigheden kunnen aan bod komen. Maar de faam van het Station heeft zich intussen ook verbreid tot buiten onze landsgrenzen. Gevolg daarvan is dat buitenlandse jazzspelers er ook wel eens hun opwachting willen maken. We zien ze graag langskomen met hun nieuwste projecten en kennismaken met onze musici en met ons publiek.

Dat heeft ertoe geleid dat we een alsmaar breder programma kunnen aanbieden, dat er elk seizoen nieuwe ontdekkingen te doen zijn, en dat we ook heel grote namen op de affiche kunnen plaatsen. Binnenkort komt contrabassist Petros Klampanis ( hij was dè ontdekking aan de zijde van Sofia Ribeiro) z’n nieuwste project voorstellen met pianist Shai Maestro ( u kent hem van bij Avishai Cohen …) en een internationaal samengesteld strijkkwartet. Pierre Perchaud, Nicolas Moreaux en Vincent Peirani, die alledrie behoren tot de ‘crème de la crème’ van de Franse jazz, komen met niemand minder dan saxofonist Chris Cheek en drummer Jorge Rossy (het ‘Art Of The Trio’-trio van Brad Mehldau !). Uit Duitsland hebben we op drie avonden drie dames in drie verschillende stijlen te gast . De voortreffelijk gitarist Gilad Hekselman rondt het seizoen af in december. En tussendoor hebben we nog Rick Hollander met z’n kwartet en het unieke trio van Roberto Negro, met Valentin Ceccaldi en Sylvain Darrifourcq.

En bovendien kijken we uit naar zo’n dertig voor het overgrote deel onuitgegeven projecten van vaderlandse jazzmen, het een al eclectischer, gekker of gwaagder dan het ander. Maar zoals altijd in Jazz Station: met de neus op de actualiteit.

à l’écoute en ce moment