Jazz Station

Levend Centrum van de Jazz in Brussels

 • thumbnail

  Masterclasses en concerten voor 25 jaar KCB

  De jazzsectie van het KCB bestaat een kwarteeuw. Naar aanleiding daarvan hebben in Jazz Station een hele reeks mastreclasses en concerten plaats met afgestudeerden die inmiddels bekende musici zijn geworden. De masterclasses telkens van 14u00 (...)

 • thumbnail

  Jazz-Fototentoonstelling “En Hommage à Michel Binstok”

  Michel Binstok werd in Brussel geboren in 1938. Vanaf jongs af aan was hij aangetrokken door jazz muziek en fotografie. Als tiener bezocht hij regelmatig de jazzclubs in Brussel, waar hij een nostalgische herinnering aan overhield. Fotografie is (...)

 • thumbnail

  Geef haar/hem een gift voucher !

  U kunt nu een gift voucher voor het Jazz Station aanbieden !

edito

Februari

En zo is intussen de vijfde afleveriing van het River Jazz Festival mooi afgerond – een aangename verkenning van wat ‘fusion’ heet! Maar is dat nu de jazz vandaag de dag, ‘fusion’ ? Eeen vraag waarop we niet meteen een antwoord klaar hebben. Maar toch dit : jazz is per definitie ‘fusion’, een smeltkroes van diverse genres. Al heel haar geschiedenis put de jazzmuziek inspiratie uit andere muziek en uit andere culturen, die ze zich a.h.w. toe-eigent om er iets nieuws uit te distilleren. En in deze digitale tijden ligt al dat andere zo makkelijk binnen ieders bereik dat er meer mengvormen ontstaan dan ooit tevoren.
Maar bij jazz horen ook risico’s. Jazz heeft ook te maken met esthetische en sociale revoluties. De jazz heeft altijd een rol gespeeld in de strijd tegen rassendiscrimatie en tegen sociale ongelijkheid en voor democratisering en voor een interculturele dialoog. Dat is nog steeds zo en de waarden waar de jazz voor staat, maken deel uit van de werelderfgoedlijst van de Unesco.
Durven te kiezen voor pluraliteit, voor dialoog, voor gelijkheid, daar is het ons om te doen, dat is waar de jazz van vandaag voor staat, en dat is de muziek waarvoor wij staan. Het programma van Jazz Station voor de maand februari zal dat andermaal duidelijk maken. Drie dames, elk met een eigen stijl en voorts een aantal luchtige en minder luchtige projecten. De ‘Baa-Box’ van Leïla Martial en Cécile Broché haar ‘Kartinka’, het ‘klassiekere’ maar even boeiende kwartet van de jonge vocaliste Kim Versteynen en het trio van pianist Amaury Faye – die nota bene een album presenteert dat in Jazz Station werd opgenomen. Vier zaterdagavonden, vier prachtconcerten.
En we maken de maand vol met de Jazz Station Big Band, versie 2019, onze ‘Gare au Jazz’-avonden, open podia voor aanstormend jong talent, jam sessions en masterclasses met en voor de studenten van de beide Brusselse conservatoria, optredens door de leerlingen van diverse muziekacademies, de maandelijkse Singers Night … Niet te missen !
Zoals Martin Muther King ooit zei : ‘De jazz gaat over het leven’. Ondervind het aan den lijve in Jazz Station.

à l’écoute en ce moment