Harvest Group Trio (Guillaume Vierset, Yannick Peeters & Yves Peeters)

Het Jazz Station viert eind september haar 15e verjaardag. Een bijzonder jubileum gezien de actualiteit. Het Jazz Station wilde dus graag een beeld schetsen van wat de kern van haar programmatie is. Deze mini-reeks concerten roept dan ook het DNA van de zaal op: organische, nieuwsgierige en onbevangen muziek. Uitgaande van het principe dat er evenveel definities van jazz zijn als van jazz(wo)men, hebben deze dertigtal artiesten, gekozen uit zoveel anderen, de geschiedenis van de jazz scene gemarkeerd. Op hun eigen manier vertegenwoordigen deze artiesten een eigentijdse kijk op jazz, die het Jazz Station dagelijks verdedigt. Bevestigde artiesten of nieuwkomers om op de voet te volgen, cross-overs of nieuwe inzichten, reizende of intieme zielen, deze mannen en vrouwen van hier of elders omvatten in onze ogen waar het voor het Jazz Station om gaat.

Harvest Group Trio (Guillaume Vierset, Yannick Peeters & Yves Peeters)

Bekendgemaakt met zijn groep LG Jazz Collective (septet dat de jonge garde van de Belgische jazz - Antoine Pierre, JP Estiévenart, ... – samenbrengt), maar ook actief als sideman voor popbands (Sacha Toorop, Typh Barrow ...), keert de gitarist Guillaume Vierset terug met Harvest Group, een project dat hem bijzonder na aan het hart ligt. Na een eerste opus, "Songwriter", uitgebracht in 2015 en genomineerd voor les Octaves de la Musique, presenteert hij een nieuw album met folkaccenten.
Met "Nacimiento Road" neemt de gitarist ons mee door de uitgestrekte gebieden van het Amerikaanse Westen, ergens tussen Arizona en Californië, en presenteert hij muziek tussen jazz en folk. Hij laat zich inspireren door zowel de akoestische jazz van Jim Hall als de muziek van Jakob Bro, of de Amerikaanse traditie van het gitaarspel van Julian Lage en Pat Metheny. Maar bovenal bevestigt hij zijn sterke smaak voor de folktraditie en de harmonie van songwriters (al onthuld met zijn eerste album waarvan de titel veelzeggend was), waarbij hij zich laat inspireren door de muziek van Sam Amidon, de moderne folk van Bon Iver, het gevoel voor de melodie van Neil Young of de duistere nostalgie van Nick Drake.
Met dit album laat de gitarist zich gelden door een veel vrijer schrijven ten gunste van een harmonie die rijk is aan emoties. Harvest heeft zijn identiteit gevonden, een waar groepsgeluid waar de gitaar, de sopraansax en de cello op briljante wijze met elkaar verweven zijn ten gunste van dromerige vluchten ondersteund door een ritmisch gevoelige huid.
Een opwaartse reis door de Amerikaanse verbeelding onder leiding van een van de meest originele groepen van de huidige Belgische jazzscene.
Voor deze opname beluisteren we een gereduceerde vorm van de groep samengesteld uit Guillaume Vierset, Yannick Peeters & Yves Peeters.

De opnames zijn gemaakt door Les Frères Jambon Production.
Geluid en mastering: Vincent de Bast
Editing : Léo Guillaume en Kostia Pace
Deze 300 minuten aan concerten werden mogelijk gemaakt dankzij de steun van Sabam for Culture, Jazz Brussels & RTBF Auvio !