Voorstelling van het Jazz Station

Levend Centrum van de Jazz

Met een gevarieerd en kwaliteitsvol programma bereikt deze plaats een zo breed mogelijk publiek, dat aanzienlijk verschillend is van dat van de traditionele jazzclubs van onze hoofdstad : het publiek komt immers naar hier om echt naar de muziek te luisteren, waardoor de sfeer meer die van een concertzaal is dan die van een bar. Om de Jazz te promoten en de Brusselse initiatieven te harmoniseren, herbergt het Jazz Station al bijna tien jaar de muziekvereniging « Les Lundis d’Hortense ». Het stelt hen kwaliteitsvolle ruimtes ter beschikking om hun werk en hun repertoire elke woensdagavond, van oktober tot eind mei, voor te stellen. Deze twee verenigingen zijn echter heel verschillend, zowel wat hun programma als de steun die ze ontvangen betreft.

Tot de activiteiten die het Jazz Station voorstelt, behoort een cyclus aperitiefconconcerten, die elke zaterdag om 18u worden georganiseerd. Deze activiteit is altijd een groot succes : ze is immers volledig representatief voor de jazz van vandaag, maar ze aarzelt niet om terug te keren naar de oorsprong van dit genre. Geschiedeniscursussen, zanglessen, verschillende cycli en samenwerkingen, alsook een heleboel openbare repetities… Dit zijn slechts enkele voorbeelden van wat in het Station wordt voorgesteld.

Het Jazz station ontvangt ook tentoonstellingen (foto’s, schilderijen, enz.) die het altijd over het thema van de jazz hebben. In de multimediaruimte kan het publiek zich van de roerigheid van de concertzaal isoleren en gezellig gaan zitten om van het concert, dat live op groot scherm wordt geprojecteerd, te genieten. In deze zaal zal men binnenkort toegang tot de audiovisuele opnames van de concerten hebben en zal men ze zo vaak men wil kunnen bekijken.
Deze archieven maken deel uit van de museumactiviteit van het Jazz Station, die momenteel volop in ontwikkeling is.

In september 2020 heeft het Jazz Station haar vijftiente verjaardag gevierd. Concerten, tentoonstellingen, openbare repetities, open scènes, workshops, stages : al vijftien jaar zit deze plek vol vitaliteit, van ´s morgensvroeg tot ´s avondslaat. Het Jazz Station is geen jazzclub : het is een plek waar de jazz levend is. Een concertzaal die als een club vermomd is, maar waar men naartoe gaat om met een glas van de muziek te genieten, en niet een plek waar de muziek als achtergrondruis dient… Het verschil is enorm. Op vijftien jaar tijd is het Jazz Station een must-go place van de jazzhoofdstad geworden. Hier zijn honderden musici, tienduizenden toeschouwers en tientallen kunstenaars van alle stijlen geweest. Vijftien jaar is dus al een hele weg voor ons : meerdere teams van drie werkers hebben elkaar in de loop der jaren opgevolgd en hebben veel liefde en energie besteed om de vereniging te laten voortbestaan.