River Jazz Night : Anne Niepold invite Florejan Verschueren

Anne Niepold · accordion / Florejan Verschueren · piano

Als er al één datum is die u tijdens dit festival absoluut moet prikken, dan is het deze wel, want River Jazz Night werpt zich op als een soort rode draad van deze veertiendaagse. Tijdens deze unieke avond vergast een muzikant(e), die we er met zorg hebben uitgekozen, ons op liefst drie verschillende projecten, en dat op elk van de partnerlocaties van het Festival. En dat is enkel weggelegd voor iemand die een grote muzikale veelzijdigheid aan den dag kan leggen.

Anne Niepold bespeelt het diatonische accordeon, maar is in de eerste plaats een muzikante. Ze stort zich vol passie op haar muziek die geen stilistische grenzen kent en maakt haar kunst voor iedereen toegankelijk. Het schrijven van composities en arrangementen is onlosmakelijk verbonden met haar werk. Haar artistieke parcours bestaat uit ontmoetingen en kruisbestuivingen en wordt gevoed door verschillende stromingen en invloeden. Dat alles vertaalt zich in een meervoudig universum en een eigenzinnige, bijzondere benadering van het instrument. Anne reist door de tijdperken heen, verzoent stijlen, en ontgrendelt de verschillende soorten esthetiek en repertoires. Ze blijft ook steeds weer de grenzen van haar instrument verleggen.

Anne en Florejan zijn al jarenlang bevriend en hebben elkaar meer dan twintig jaar geleden leren kennen, toen ze als sideman/sidewoman in dezelfde groepen speelden. Het bleek algauw uitstekend te klikken. Ze konden het zelfs zo goed met elkaar vinden dat ze het plan opvatten om een project op te starten rond hun eigen composities. Maar het ontbrak hen aan de tijd en het duo heeft nooit het licht gezien. De twee muzikanten hebben nochtans veel met elkaar gemeen. Allebei wisselen ze de stijlen moeiteloos met elkaar af. Hun roots liggen niet echt in de wereld van de klassieke muziek, maar ze zijn ook niet gepokt en gemazeld in de wereld van de jazz, en toch puren ze plezier uit de improvisatie en de verrassende ritmes. Ze hangen een zekere muzikale soberheid aan, en delen de voorliefde voor mooie melodieën en uiteenlopende genres.

12 € · 30 € pass 3 concerts